• 26/092021
    Όμορφο φινάλε στο 6ο Aphrodite Cup, υπόσχεση επιτυχίας για το επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο ρυθμικής του Μαρτίου (photos)

    Όμορφο φινάλε στο 6ο Aphrodite Cup, υπόσχεση επιτυχίας για το επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο ρυθμικής του Μαρτίου (photos)

    Ένα μεγάλο κερδισμένο στοίχημα αποτέλεσε το 6ο Διεθνές Τουρνουά Aphrodite Cup για την ελληνική ρυθμική γυμναστική, η οποία ετοιμάζεται να επανέλθει στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος σε αγωνιστικό αλλά και οργανωτικό επίπεδο. Η αυλαία των αγώνων έπεσε την Κυριακή (26/09) στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do), με τους τελικούς οργάνων όλων των κατηγοριών.

    Η ολοκλήρωση του φετινού τουρνουά, που διοργανώθηκε με υποδειγματική τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τη διασφάλιση της υγείας των αποστολών από 15 χώρες, σήμανε ταυτόχρονα την αρχή των ετοιμασιών για την πολύ μεγαλύτερη πρόκληση που ακολουθεί προσεχώς:
    Από τον ερχόμενο Μάρτιο και για ολόκληρο τον Ολυμπιακό κύκλο 2022-2024, ο θεσμός θα είναι ενταγμένος στην κορυφαία σειρά αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου της FIG και η Ελλάδα θα υποδεχθεί όλα τα αστέρια της διεθνούς ρυθμικής γυμναστικής, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου 15 χρόνια.

    Μία πρόγευση της «παρέλασης αστεριών» που θα φέρει το 2022 πρόσφεραν στους τελικούς οργάνων με τα εντυπωσιακά προγράμματά τους η Ιταλίδα Σοφία Ραφαέλι (νικήτρια στο στεφάνι με 26,500 β. και στις κορύνες με 27,500 β.), η Βουλγάρα Τατιάνα Βολοζάνινα (1η στην μπάλα με 26,050 β.), η Ισπανίδα Πολίνα Μπερεζίνα (1η στην κορδέλα με 22,800 β.), καθώς και η Ιταλίδα θριαμβεύτρια του σύνθετου ατομικού Αλεξάντρα Ατζουρτζουκουλέζε, η οποία πρόσθεσε τρία ασημένια μετάλλια στην συγκομιδή της.

    «Ήταν η πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα και όλα μου άρεσαν πάρα πολύ εδώ. Ήταν μια άψογη διοργάνωση και φυσικά θα έρθω ξανά για το παγκόσμιο κύπελλο, τον ερχόμενο Μάρτιο. Ευχαριστούμε τους φιλάθλους για το χειροκρότημα. Ήταν πολύ όμορφο το ότι υπήρχε κόσμος στις εξέδρες, έστω και λίγος, λόγω των μέτρων. Μακάρι τον Μάρτιο να μπορούμε να αγωνιστούμε μπροστά σε γεμάτες εξέδρες!», δήλωσε η Ατζουρτζουκουλέζε, κάτοχος δύο μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα και μέλος της ιταλικής Ολυμπιακής ομάδας στο Τόκιο.

    Στους τελικούς δεν συμμετείχε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Δερβίση για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας ενός ελαφρού τραυματισμού μετά την προσπάθειά της στο σύνθετο ατομικό.
    Το «παρών» σε δύο όργανα έδωσε πάντως από ελληνικής πλευράς το νέο μέλος της Εθνικής γυναικών, η Εβίτα Γιαννοπούλου, η οποία τερμάτισε 5η στην μπάλα με 20,800 β. και 6η στην κορδέλα με 19,750 β., κερδίζοντας δικαιωματικά το χειροκρότημα της εξέδρας.

    Στους αντίστοιχους τελικούς οργάνων της κατηγορίας νεανίδων, η αθλήτρια της Εθνικής ομάδας Παναγιώτα Λύτρα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην μπάλα με 21,900 β. και το χάλκινο στην κορδέλα με 19,800 β., ενώ επίσης κατετάγη 5η στο στεφάνι με 18,600 β.. Από την πλευρά της, η Λάουρα Γκικόκα κατέλαβε την 5η θέση στις κορύνες με 20,000 β..

    «Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα της Οργανωτικής Επιτροπής, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και της Ε.Γ.Ο., που καταφέραμε να εκπληρώσουμε με επιτυχία, μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας το Aphrodite Cup. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό και ευγνώμονες για τις συμμετέχουσες χώρες γιατί, εκτός των άλλων, επιβαρύνθηκαν με επιπλέον έξοδα για να έρθουν εδώ, λόγω Covid-19. Οι αγώνες τελείωσαν με επιτυχία, οι χώρες και οι αθλήτριες που συμμετείχαν είναι ενθουσιασμένες τόσο από τον χώρο όσο και από όλη την οργάνωση και αυτό μας δημιουργεί ευθύνες ενόψει των νέων απαιτήσεων. Αύριο κιόλας ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου τον Μάρτιο. Για την ελληνική ρυθμική γυμναστική το Aphrodite Cup πάντα αποτελούσε ένα εφαλτήριο για να πάμε ένα βήμα παραπάνω», τόνισε η Ελένη Μιχοπούλου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία».

    Το σύνθημα για την επόμενη μέρα έδωσε και η Ειρήνη Αϊνδιλή, Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής της Ομοσπονδίας: «Η αποτίμηση που κάνουμε, μετά από ενάμιση χρόνο αποχής από αγώνες, είναι ότι επρόκειτο για έναν πολύ ωραίο και άρτια οργανωμένο αγώνα, για τις ξένες αθλήτριες αλλά και για τις Ελληνίδες, τόσο των σωματείων που εκπροσωπήθηκαν στις κατηγορίες νεανίδων και κορασίδων, όσο και για τις αθλήτριες της Εθνικής μας ομάδας. Έγινε ένα καινούργιο ξεκίνημα όλου του αθλήματος μέσα από τη νέα διοίκηση της Ε.Γ.Ο., αλλά και με το άνοιγμα του νέου Ολυμπιακού κύκλου. Το Aphrodite Cup ήταν κάτι πολύ όμορφο, πολύ δύσκολο να έρθει εις πέρας λόγω των ειδικών συνθηκών του Covid-19, που ακόμη δεν έχει φύγει από τις ζωές μας. Τέλος καλό, όλα καλά και πλέον δίνουμε ραντεβού εδώ του χρόνου τον Μάρτιο ως παγκόσμιο κύπελλο, με άλλες προκλήσεις και απαιτήσεις».

    Το 6o Aphrodite Cup διοργανώθηκε από τον Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» με συνδιοργανωτές την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, έχοντας ως Θεσμικό Υποστηρικτή τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τελώντας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
    Επίσημοι Υποστηρικτές της διοργάνωσης ήταν η εταιρεία ειδών ρυθμικής γυμναστικής και χορού «Εργαστήρι Καπόλα», το ξενοδοχείο “Coral” και το Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.
    Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε επίσης από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», προωθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης Green Sports League.

    Στιγμιότυπα από τη διοργάνωση και από τις απονομές των μεταλλίων:

    Η ανανεωμένη Εθνική ανσάμπλ Γυναικών βρέθηκε στο Φάληρο και παρακολούθησε τους αγώνες, φορώντας ρούχα της εταιρείας «Εργαστήρι Καπόλα», που αποτελεί χορηγό της Εθνικής ομάδας αλλά και της διοργάνωσης.

    Η βουλευτής Άννα Καραμανλή (δεξιά) τίμησε με την παρουσία της την τελευταία ημέρα των αγώνων. Στο στιγμιότυπο με την Α’ Αντιπρόεδρο της Ε.Γ.Ο. και Πρόεδρο της Τ.Ε. Ρυθμικής, Ειρήνη Αϊνδιλή.

    Ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κ.Ε .του ΚΚΕ Θοδωρής Λιάπης (αριστερά), παρακολούθησε και χειροκρότησε τις προσπάθειες των αθλητριών στους τελικούς οργάνων. Στο στιγμιότυπο με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία», Ελένη Μιχοπούλου.