• 4/032022
  Μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στέλνει το Aphrodite Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής

  Μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στέλνει το Aphrodite Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής

  Έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα θα έχουν το 7ο Διεθνές Τουρνουά Aphrodite Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής, τα οποία θα διεξαχθούν στις 11-13 Μαρτίου και στις 18-20 Μαρτίου, αντίστοιχα, στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

  Οι δύο διοργανώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά περισσότερες από 200 κορυφαίες αθλήτριες από 20 χώρες, προωθούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχουν ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης “Green Sports League”, με την συνεχή υποστήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+».

  Όπως κάθε χρόνο από τη «γέννηση» του Aphrodite Cup το 2015, έτσι και φέτος θα σταλεί ισχυρό μήνυμα οικολογικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των θεατών και των αποστολών, παράλληλα με την αυτονόητη τήρηση όλων των μέτρων για τον περιορισμό της νόσου Covid-19.

  Κατά τις ημέρες των αγώνων θα υπάρξει πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, χαρτί, χαρτόνι, κ.λπ.), με την τοποθέτηση σταθμών ανακύκλωσης και τη βοήθεια εθελοντών, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης και να μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που θα προωθηθούν για υγειονομική ταφή.

  Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του προγράμματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής IOC PLASTIC GAME PLAN σχετικά με την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στον αθλητισμό, η «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο» σε συνεργασία με τους διοργανωτές, υιοθετούν πρωτοβουλίες όπως η παροχή νερού στις αθλήτριες με ψύκτες νερού, από τους οποίους θα μπορούν να γεμίζουν τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια τους . Έτσι, δεν θα χρειασθεί να διατεθούν μιας χρήσης πλαστικά μπουκάλια, ενώ οι αθλήτριες θα απευθύνουν το δικό τους μήνυμα για την αποφυγή των πλαστικών μιας χρήσης μέσα από μικρά βίντεο.
  Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο» σχετικά με την αποφυγή των πλαστικών μιας χρήσης σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας / «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες»  και υποστηρίζεται από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

  Επιπλέον, θα συνεχιστεί το καθιερωμένο πρόγραμμα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών σε ειδικά κουτιά, ώστε στην συνέχεια αυτά να προσφερθούν σε κοινωνικές δομές της χώρας.
  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο φέρει την ονομασία «Άστα να περπατήσουν ξανά για καλό σκοπό», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υλοποιείται, όπως και οι άλλες δράσεις, σε συνεργασία με την «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», προτρέποντας όσους βρεθούν στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου να δωρίσουν κάποια από τα παλιά, ελαφρώς μεταχειρισμένα αθλητικά τους είδη προς όφελος συνανθρώπων μας που θα τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

  Παράλληλα, οι δύο διοργανώσεις συμβάλλουν στην παγκόσμια προσπάθεια για αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, με τη δενδροφύτευση από συμμετέχουσες αθλήτριες σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ενισχύοντας το «Δάσος της Ρυθμικής» το οποίο άρχισε να «ριζώνει» ήδη από το 5ο Aphrodite Cup στην πόλη του Παλαιού Φαλήρου.

  «Για έβδομη χρονιά το ΑPHRODITE CUP, πλέον όμως και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, αφήνουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα χάρις στη δέσμευση των διοργανωτών αλλά και των συνεργαζόμενων φορέων, καθιστώντας τες διεθνές πρότυπο φιλικών προς το περιβάλλον και την κοινωνία διοργανώσεων στον χώρο της Ρυθμικής Γυμναστικής», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Aphrodite Cup και αντιπρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία», Γιώργος Καζαντζόπουλος.

  Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής υλοποιείται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), ενώ το 7ο Διεθνές Τουρνουά Aphrodite Cup έχει ως διοργανωτή τον Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και συνδιοργανωτές την Ε.Γ.Ο., την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
  Οι δύο διοργανώσεις ενισχύουν τους σκοπούς της Στέγης Θηλέων Παλαιού Φαλήρου «Άγιος Αλέξανδρος» και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ). Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.